21. 11. 2016

Fantastické zvery a ich výskyt #1


Dobrodružný, Rodinný, Fantasy
VB, 2016

Anotácia:
Fantastické zvery a ich výskyt je úplne novým čarodejníckym dobrodružstvom, ktoré nás vracia do sveta čarodejníkov a zvláštnych bytostí vytvoreného spisovateľkou a autorkou príbehov o Harry Potterovi J. K. Rowlingovou. Fantastické zvery a ich výskyt začínajú v roku 1926, kedy Newt Scamender práve dokončil svetovú výpravu za hľadaním a dokumentáciou výnimočného výskytu magických stvorení. Jeho krátke zastavenie v New Yorku by sa zaobišlo bez nehody, keby nebolo mukla menom Jacob, strateného magického kufríka a úteku niektorých newtových fantasticých zverov, ktoré môžu byť veľkým problémom rovnako pre svet čarodejníkov, ako muklov...

Môj názor:
GENIÁLNE! (Začínam hneď takto zhurta?) 

Postavy:
Eddie Redmayne, ktorý stvárnil hlavnú postavu Newta Scamendera, prezývaného tiež Mlok, bol podľa môjho názoru veľmi dobrá voľba. Pár ľudí sa na tento výber herca sťažovalo, pretože herca nemajú v obľube. Ja som voči nemu nezaujatá a preto som rada, že to môj dojem z filmu nepokazilo. Neviem si predstaviť, kto by lepšie zahral fanatického a miestami čudáckeho chovateľa fantastických zvierat (napadol mi ešte Johnny Depp, ale ten už má v tejto sérii svoju vlastnú úlohu, za čo som nesmierne rada). Táto postava bola humorná a prinášala aj do temných a tajomných okamihov filmu vtipné a svetlé chvíľky. Rovnako aj postava mukla- Jacoba, ktorý sa s Mlokom spoznal za zvláštnych okolnosti. Obaja sú to postavy, ktoré sú veľmi odlišné, ale aj napriek tomu sa z nich stanú priatelia. K ich dobrodružstvám sa pripojili sestry Queenie a Porpentina Goldstein. Tu som narazila na kameň úrazu, pretože postava Porpentiny mi vôbec nebola sympatická. Celý film som sa snažila si ju obľúbiť, ale neúspešne. Neustále sa tvárila kyslo, uplakane, stále akoby sa ľutovala. Nemohla som sa zbaviť pocitu, že je tam navyše a priala som si, aby čoskoro odišla. Bohužiaľ, je viac ako isté, že Porpentina v príbehu zostane (kto čítal knihu, vie...).

Efekty, dej, emócie:
Príbeh vsadený do 20-tich rokov 20.storočia. bol v jednu chvíľu tajomný a temný a na druhú stranu veľmi vtipný a láskyplný. Príbeh a pointa sa postupne odhaľovali. Scény svišťali jedna za druhou, nebol čas utiecť myšlienkami inam, celé 2 hodiny filmu boli naplno využité. Pre nadšencov Harryho Pottera to bol menší návrat do čarodejníckeho sveta, objavilo sa pár starších kúzel napr. Alohomora. Fantastické tvory boli prekrásne, páčil sa mi nápad s kufrom (a ďalej nebudem prezrádzať, aby som vás nepripravila o zážitok). Kúziel a efektov tam bolo tuším viac ako v Harrym Potterovi, doteraz ľutujem, že som nešla na 3D premietanie. Sama neviem, či by som film označil pre prístupný pre deti, občas sa mi zdalo, že je to skôr ako slabší odvar hororu a vyskytlo sa tam pár "jumpscarov", ktoré pár ľudí v kine vystrašilo. Priznám sa, už na konci mi pár slzičiek vyšlo, takže aj po tejto stránke bol film dostatočne sýtený.

Moje hodnotenie:
Porpentina ma neočarila, ale môj dojem z filmu to zmenilo a dávam mu plný počet bodov. Teším sa na druhé pokračovanie a verím, že bude rovnako dobré ako prvý diel. Nabudúce sa môžme tešiť na Johnnyho Deppa v úlohe Gellerta Grindewalda.



5 komentárov:

  1. Bože, ty máš úplne super dizajn teraz :D Fakt sa mi páči, aj to pozadie.
    K filmu sa teraz už vyjadrovať nejdem, poznáš môj názor a väčšie chvály už asi ani nemôžu byť :P :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéééj naozaj sa ti páči? Rozmýšľala som asi dva dni, kým mi toto napadlo a spravila som ho za pár minút :D Ale som veľmi rada, že si napísala taký spontánny komentár, že sa ti páči :)

      Odstrániť
  2. Na filmu jsme byli předevčírem v kině a musím říct, že to je opravdu skvělý film a jsem z něj nadšená!:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som našla ďalšieho nadšenca, ktorému sa film páčil :)

      Odstrániť
  3. Perpentina ma moc neočarila, ale tá jej sestra... love love love :D

    OdpovedaťOdstrániť