21. 10. 2016

Kronika vtáčika na kľúčik I. Straka zlodejka (Harumi Murakami) | recenzia

Podrobnosti
Žáner: Román, bestseller
Počet strán: 213
Väzba: pevná s prebalom
Vydavateľstvo a rok vydania: Slovart, 2010

Anotácia
Prvý diel trilógie v súčasnosti najčítanejšieho japonského autora, ktorá bola v roku 1996 vyznamenaná prestížnou Cenou denníka Jomiuri za najlepší román roka. Hrdina románu Tóru Okada rozpráva udalosti, ktoré ho postihujú od chvíle, ako po šiestich rokoch práce v advokátskej kancelárii podal výpoveď, aby získal čas nájsť si svoje životné poslanie. So súhlasom manželky Kumiko, úspešnej redaktorky a ilustrátorky, zostáva dočasne v domácnosti, čím sa mu jeho život, napohľad fádny a priestorovo obmedzený na okolie domu, začne postupne zamotávať. Udalosti nadobudnú prudký spád potom, ako zmizne ich obľúbený kocúr a Tóru ho ide hľadať. Rozjímavosť, váhavosť, nepriebojnosť a pasivita hlavného hrdinu sú v podstate rubom jeho tolerancie a dnes vzácnej schopnosti úprimne načúvať. Tóru takto mimovoľne priťahuje ľudí nevšedných schopností a výnimočných osudov a prežíva s nimi neobyčajné situácie. Tieto však postupne čoraz viac narúšajú jeho zdanlivo pokojný každodenný život a smerujú do osudového konfliktu. Jeho náznakom sa prvý diel trilógie končí. Román je pri všetkej svojej bizarnosti výstižným obrazom japonskej spoločnosti obdobia sociálnej stability začiatku druhej polovice osemdesiatych rokov.
Môj názor
Od prečítanie tejto knižky uplynulo pár dní. Sľúbila som si, že budem písať recenzie čo najskôr a zapisovať si myšlienky, aby sa mi recenzia ľahšie písala, ale teraz to nebolo možné. Recenziu píšem neskôr aj z toho dôvodu, že mám z knihy zmiešané pocity. Toto je v poradí asi 4. kniha, ktorú som od Murakamiho čítala, takže poznám jeho štýl písania a postavy. Aj napriek tomu som po prečítaní príbehu nedokázala určiť, čo je to za druh románu a či ide o veci reálne alebo mysteriózne.

Mám rada Murakamiho postavy. Len ma trochu mrzí, že znova je hlavnou postavou chlap. Chlap, ktorý je nejaký deprimovaný a pasívny, zároveň ho občas chytí nejaká akčnosť, aby sa nepovedalo a vždy sa zamiluje do ženy, ktorá nie je pekná, ale je nejakým spôsobom výnimočná a divná, že si ju ten chlap vezme, že sa do nej zamiluje a žiadnu inú by nechcel, lebo jej je verný. Rovnako na tom boli postavy aj v tomto príbehu. Hlavný hrdina Tóru Okada, ktorý žije so svojou ženou Kumiko a pozná jej menštruačný cysklus naspamäť. To ma celkom zarazilo, neviem, ktorý chlap by sa zámerne učil takéto informácie. Tóru Okada bol zas a znova divný chlap, ktorému sa stávajú divné veci a stretáva divných ľudí. Skamaráti sa s mladým dievčaťom, ku ktorému len tak pôjde na záhradu a tam sa vyvalí na kreslo, o pár dní s ňou pôjde brigádovať pre firmu s príčeskami. Skrátka, Murakami má talent na podivné postavy, nad ktorými krútite hlavou, ale istým spôsobom vás tie postavy zaujímajú, lebo sa s nimi v bežnom živote nestretnete. Alebo sa stretnete, ale ani o tom neviete.

Poväčšine tam boli naozaj zaujímavé scénky, keď som sa od knihy nevedela odtrhnúť, ale nebolo tam až toľko dynamiky ako som očakávala, ale to je u jeho románom zvyčajné. V deji sa objavili aj Marta a Kréta Kanoóvé, nevedela som sa rozhodnúť, ktorá z nich je divnejšia, ale viac sympatická mi bola iste Kréta, možno už len preto, čím všetkým si za svoj mladý život prešla. Nezvyčajné sexuálne telefonáty, ktoré parili Tórovi boli trochu vtipné a znova divné. Jeho sexuálny sen? Nečakaný. A nakoniec príbeh jedného vojaka, ktorý opisoval stiahnutie človeka z kože? Najnechutnejší zážitok z knihy a pre mňa asi najviac emotívny a strhujúci.


Klady
+ záhadný dej a tajomstvá
+ postavy s nečakanými príbehmi
+ krátky román
+ ľahko čitateľný

Zápory
- stereotypné vykreslenie postáv Murakamiho (mužský hrdina a nepekná žena)

Moje hodnotenie:
Knihu nemôžem hodnotiť plným počtom bodov, pretože na konci bol veľmi dlhý príbeh, ktorý ma takmer vôbec nezaujímal až na istú emotívnu pasáž. Určite si chcem prečítať aj ostatné dva diely, ale možno som od románu čakala trochu viac, preto hodnotím:


Čítali ste knihy od Murakamiho? Aký máte na jeho diela názor?
Tina

6 komentárov:

  1. O tomto autorovi čtu poprvé, takže pro mě je tato knížka novinkou. Myslím, že jako oddechová knížka nemusí být špatná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O tomto autorovi čtu poprvé, takže pro mě je tato knížka novinkou. Myslím, že jako oddechová knížka nemusí být špatná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pre mňa je tiež knižka nová, ešte som nemala tú česť stretnúť sa s ňou :) Ale chcela by som si ju prečítať hneď ako sa zbavím všetkej školskej literatúry :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne prečítanie tejto knihy trvalo dlhšie ako som chcela, hlavne kvôli školským povinnostiam, takže úplne viem, o čom hovoríš :) A tiež odporúčam Nórske drevo.

      Odstrániť
  4. Veľmi ti ďakujem za túto recenziu, prišla ku mne ako na zavolanie, keďže som si v blízkej dobe chcela zaobstarať nejakú knihu od Murakamiho ale nevedela som, či sa to oplatí a či sa mi to bude páčiť. Totižto, viacero ľudí z môjho okolia, ktorí jeho knihy čítali ma upozorňovali, že jeho štýl nesadne každému a tak mi nemôžu zaručiť, že to bude niečo pre mňa. Každopádne, po tejto recenzii som sa len utvrdila, že si tú knihu musím kúpiť, keďže mám rada nezvyčajné príbehy s nezvyčajnými postavami :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako prvú Murakamiho knihu ti odporúčam Nórske drevo :) Tú som čítala ako prvú a nemohla som spraviť lepšie, táto Kronika by ťa nemusela úplne baviť a možno by si už po inej Murakamiho knihe nesiahla :)

      Odstrániť