1. 10. 2016

Je čítanie kníh strata času?


Priznám sa, že som dlhoročný fanúšik Harryho Pottera. Včera sa ku mne konečne dostal Harry Potter a prekliate dieťa a ja som sa tešila ako sa znova ponorím do príbehu z tejto knižnej série. Chválila som sa tým aj svojej kamarátke. Ako priaznivec Harryho Pottera sa tešila so mnou, ale priznala sa, že nikdy nečítala celú knižnú sériu, síce jej doma zapĺňa knižnicu. Priznala sa, že by si ju chcela niekedy prečítať, ale váha, pretože uvažuje, či jej čítanie tejto série dá niečo do života. Celkovo sa rozhodla čítať už len tie knihy, ktoré jej niečo dajú, ktoré ju prinútia sa zamýšľať nad podstatnými vecami a rozhodla sa nestrácať čas s knihami, ktoré nespĺňajú tento účel. Dokonca povedala, že ak ju kniha nebude baviť, nebude sa s ňou nasilu trápiť a čítať ju celú, pretože niekedy jej takéto knihy uberajú príliš veľa voľného času. Táto naša konverzácia mi vnukla nápad na nový článok o tom, či je čítanie kníh strata času.

Kniha, ktorá mi spraví radosť a ktorá ma úplne pohltí, neznamená stratu času. Vnímam to ako plnohodnotne využitý čas, aj keď by som ho mohla využiť zmysluplnejšie napr. učením, upratovaním atď. Čítanie takýchto kníh znamená oddych, rozvíjanie fantázie a vypnutie z každodennej reality. Teším sa ako malé dieťa, keď knihu znova otvorím. To isté prežívam pri čítaní HP série. Už len tým, že čarodejnícky svet bol súčasťou môjho detstva a milujem kúzla a fantasy príbehy, bolo jasnou voľbou, že si prečítam aj ďalší diel. Možno mi to do života nedá nič zmysluplné a nebudem premýšľať nad zmyslom môjho života a svojimi hodnotami. Ale čítanie novej knihy si určite nenechám ujsť, pretože ma zaujíma, čo sa za ten čas v príbehu zmenilo a s čím novým autori prišli. 

Keď mám hodnotiť čítanie kníh všeobecne, ani to nemôžem nazvať ako stratu času. Určite je lepšie a zdravšie čítať radšej knihy ako pozerať seriály /tiež som maniak na seriály, nebojte sa/. Na základnej škole som čítala dosť veľa kníh a pocítila som, že sa mi vďaka tomu zlepšil pravopis aj slovná zásoba a vedela som často tvoriť rozsiahlejšie súvetia. Na zlepšení fantázie a psychohygieny nemôžem zabudnúť. Čím menej som čítala, tým horšie to v týchto sférach začalo byť, čo som začala pociťovať na vysokej škole. Celkovo písanie poznámok a článkov sa u mňa zhoršilo a teraz mám s tým väčšie problémy. 


Na druhej strane, presne viem, o akej strate času hovorila kamarátka pri knihách, ktoré ju nebavili, ale aj tak ich dočítala až do konca. S mojim čítaním je to rovnako. Aj keď ma kniha nebavila ani po 50-tej strane, dočítala som ju celú. Málokedy sa premôžem a knihu naozaj odložím a nevrátim sa k nej. Aj keď je dej nezáživný, chcem vedieť, ako sa príbeh skončí. Niekedy čakám, kedy príde to napätie a zápletka. Niekedy príde, niekedy nie. Samozrejme, mohla by som si v tomto prípade prečítať len posledné strany, ale čo keď by mi niečo podstatné ušlo? Aspoň by som neprišla o toľko voľného času a mohla čítať ďalšie knihy, ktoré mám v zozname a ktoré už stoja na poličke v poradí, aby som ich prečítala. 

Momentálne mám v poradí 6 kníh, ktoré túžim čo najrýchlejšie prečítať. A sama som si sľúbila, že ak to nebude kniha pre mňa, tak ju nebudem čítať ďalej. Občas sa stane, že daná kniha nie je vhodná na moju aktuálnu situáciu a rozpoloženie. Niekedy nie je vhodné čítať motivačnú knihu, keď máte chuť na niečo fantasy a bez hlbokého zamýšľania. Párkrát sa mi stalo, že knihu som 2x odložila a po roku som ju čítala znova a konečne do konca, pretože už som na ňu bola pripravená. Niekedy sa oplatí dať knihám druhú šancu. Niekedy sa stane, že nám kniha nesadne vôbec a sme z toho smutní, lebo mnohým známym sa páčila a odporúčali nám ju. Nemáme všetci rovnakí vkus na knihy a príbehy, preto sa kvôli tomu zbytočne netrápte. Na svete existuje kvantum príbehov a niekde na vás čakajú tie pravé, tie ktoré vás oslovia. Buďte trpezliví a hľadajte. Nestrácajte čas s príbehmi a vecami a ľuďmi, ktoré vám neprinášajú radosť. V tom je ukryté napĺňanie zmyslu života. Aby sme sa venovali veciam, ktoré nás robia šťastnými.

Tina

7 komentárov:

  1. Pekne a výstižne napísané. Ani ja nepovažujem čítanie kníh za stratu času - je pravda, že ak sa do niektorej ponorím, všetko ostatné ide bokom. Ale nevadí mi to - ja mám právo na seba :) A na skvelú knihu tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, aj ja to tak vnímam, kniha je relax a človek potrebuje byť občas sám so sebou a svojou fantáziou :)

      Odstrániť
  2. Když mám čas, tak ráda čtu. Je to super relax a vždycky mi něco daná knížka dá :) Čtu i některé knížky v angličtině, kolikrát mi přijdou lepší v originále, než následně přeložené.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. super ja veľmi obdivujem ľudí, ktorí dokážu čítať knihy po anglicky. Ja mám pocit, že nie som veľmi zdatná v cudzích jazykoch a keby som mala napríklad čítať HP v angličtine, bála by som sa, že nejaké slovíčka neporozumiem a že by mi unikla pointa, síce som tie knihy čítala niekoľkokrát :)

      Odstrániť
  3. Veľmi pekne napísané :-). Tiež sa snažím dočítať knihy, ktoré raz začnem, aj keď aktuálne ich mám viac takýchto rozčítaných naraz a stoja v poličke, ale to len vďaka tomu, že každú jednu som začala čítať akosi v inej nálade a rozpoložení (ako si tu tiež spomínala) a potom som buď niekam na určité obdobie odišla a tie knihy som si nemohla vziať všetky so sebou, alebo som skrátka nemala práve náladu/obdobie na čítanie. Celkovo som v tomto teraz tak trošku lenivá, ani sama neviem prečo...ale! Stále vravím, že ich všetky raz dočítam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nerada mám rozčítaných viac naviac, už ma vytáča ked mám jednu rozčítanú a nedarí sa mi ju dočítať kvôli povinnostiam alebo kvôli tomu, že sa mi skrátka nechce :D prežívam muky pri tom. Momentálne mám toto obdobie zas :D

      Odstrániť
  4. ako si napísala citujem: pocítila som, že sa mi vďaka tomu zlepšil pravopis aj slovná zásoba a vedela som často tvoriť rozsiahlejšie súvetia.

    jasné hovorí, že to nie je stratou času a ešte k tomu rozvíjaš fantáziu....dievča drž sa kníh!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť