8. 10. 2016

Harry Potter a prekliate dieťa (J.K.Rowling, J. Tiffany a J. Thorn) | recenzia

Podrobnosti
Žáner: novodobé dramatické dielo, fantasy
Počet strán: 360 strán
Väzba: pevná
Vydavateľstvo a rok vydania: Ikar, 2016

Anotácia
Vždy bolo ťažké byť Harrym Potterom a nie je to o nič jednoduchšie ani dnes, keď je prepracovaným zamestnancom Ministerstva mágie, manželom a otcom troch školopovinných detí. Harry zápasí s minulosťou, ktorá sa ustavične vracia. Jeho najmladšiemu synovi Albusovi pripadla ťarcha rodinného dedičstva, o ktoré nikdy nemal záujem. Minulosť sa prelína s prítomnosťou a otec so synom sa dozvedajú nepríjemnú pravdu: niečo temné prichádza z nepredpokladaných miest!
Môj názor
Harry Potter. Chlapec, ktorý prežil. Spoločník, ktorý ma viedol počas celej mojej puberty a dospievania až do mojej dospelosti. Preto bolo isté, že si túto knihu zakúpim, aby sa pridala do mojej zbierky HP kníh. Už vopred som vedela, že kniha obsahuje scenár zo skúšok divadelnej hry s rovnakým názvom no aj napriek tomu som sa bez nejakých obáv pustila do čítania.

Zo začiatku mi štýl divadelnej hry vadil, myslela som si, že nebudem vedieť, medzi kým dané dialógy prebiehajú, ale po prvom výstupe mi to išlo jedna radosť a začítala som sa. Začiatok príbehu sme mali možnosť vidieť už aj v scénke na konci posledného dielu, keď "staršia trojica" vyprevádzala svoje deti na Rokfortský expres. Páčila sa mi tá nadväznosť s filmom a asi preto som nemala ani problém na nábeh tých dialógov medzi postavami, pretože som si pamätala, kto čo hovorí.

Ťažko sa mi píše recenzia na túto knihu, pretože mám obavy, či neprezradím nejaké spoilery pre tých, ktorí knihu ešte nečítali. Ocenila som, že konečne sme sa dozvedeli, kto je pani s vozíkom v Rokfortskom exprese a aká je jej skutočná úloha a čo dokážu tekvicové pirôžky okrem toho, že sú také chutné. Nikdy predtým som sa nad tým nezamýšľala, vy áno? Nebola som sklamaná z toho, že priestor dostali predovšetkým deti našej hrdinskej trojice, myslím si, že aj oni sa tam ukazovali celkom často. Aké je to byť dieťa Harryho Pottera? Bude to mať v škole ľahké alebo ťažké? Bude obľúbený alebo považovaný za namysleného? Milión otázok a odpovede, na ktoré vám nemôžem odpovedať, aj keby som tak rada učinila.



Postavy v príbehu boli známe aj menej známe. Páčilo sa mi, ako dokázali tie menej známe dosadiť do príbehu a do toho, čo sme poznali z minulých dielov. Dospelý Ron bol zábavný, dospelá Hermiona znova puntičkárka a organizátorka, dospelý Harry znova nevedel, čo robí, ako tomu bolo vždy. Dospelý Malfoy. Prekvapenie samo o sebe, naozaj. Mala som pocit, že som mu predtým dosť krivdila a tu bol jedna z mojich najobľúbenejších postáv. Taký rozumný otec z neho vyrástol. Aj keď si ho neviem predstaviť s konským chvostom ako ho v knihe opisovali :D 


Knihu som si zakúpila už v predpredaji a preto som hneď v prvý deň jej vydania utekala do Martinusu na predajňu a vyzdvihla si ju. Dostala som k nej aj magnetickú záložku, ktorú som pri čítaní ani nepoužila, pretože som čítala knihu na jeden hlt. Musím uznať, že nápad zakomponovať do nej kúzlo ma nadchol! A stala sa hneď mojou najobľúnejšou. Libroverso!


Klady
+ ukážky z minulosti
+ odpovede na otázky, ktoré predtým neboli zodpovedané
+ prežívanie postáv
+ magnetická záložka

Zápory
- krátky zážitok
- príbeh písaný scenárom (toto nie je mínus z môjho pohľadu, skôr od iných fanúšikov) 

Moje hodnotenie
Nemôžem udeliť inak, ako plný počet bodov. Možno som veľmi ovplyvnená tým, že som maniak na túto sériu, ale každé hodnotenie blogerov je viac-menej subjektívny pocit a aj môj pohľad na túto publikáciu. Prežila som krásnych 6 hodín naspäť v Rokforte a s mojou obľúbenou čarodejníckou trojicou a ich deťmi. Samozrejme, znova čakám na list z Rokfortu, ktorý sa niekde po ceste zatúlal a neprišiel včas na moje 11.narodeniny. Nakoniec len zhrniem, že táto kniha stála za to a skutočne sa mi páčila. Je mi jedno, že niektorí ľudia sú voči nej kritickí a neviem, čo väčšie od tohto príbehu čakali, ale na to, že je to divadelná hra, tak je to skvelé. Muselo byť ťažké niektoré veci na pódiu zahrať a preto by sme sa aj na túto publikáciu mali pozerať ako na dramatické dielo a nie obyčajnú fantasy beletriu. 


Už ste čítali Harryho Pottera a prekliate dieťa? Čo na knihu hovoríte? Chcete si knihu prečítať alebo si myslíte, že nestojí za prečítanie?

S pozdravom,
Tina

4 komentáre:

  1. Já nejsem žádný velká fanynka HP, ale tuhle knížku se určitě přečíst chystám, zaujalo mě a překvapilo, že je to vlastně dramatické dílo, strašně moc chci vědět, jaká knížka díky tomu je :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. práve preto, že je napísaná ako dramatické dielo, tak sa kniha prečíta veľmi ľahko a rýchlo, čo mnohých fanúšikov zarmútilo :( Ale myslím, že to dalo dielu inú dynamiku a kto chcel, našiel si v tom to svoje potterovské :)

      Odstrániť
  2. Jsem extra milovníkem HP, je to už snad 13 let moje nejoblíbenější série knih i filmů, bohužel jsem si nechtěla tu lásku zkazit a po přečtení hodnocení na čbdb jsem si knížku radši nepořizovala a ani nevím, jestli tak někdy učiním. Spíše mě lákají bajky Barda Beedlyho :)

    Piosek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nerada dám na tieto hodnotenia na internete, pretože mňa už takto sklamalo mnoho kníh, ktoré sa väčšine ľuďom páčilo. Často mám pocit, že aj tie bestsellery nie sú až také super diela, ale čítajú ich hlavne jednoduchí ľudia a takí, ktorí otvoria knihu raz za rok a myslím, že ja som už trošku náročnejší čitateľ, takže ma väčšinou masové veci nebavia, napríklad ja som od vášnivých čitateľov nepočula dobré recenzie na Dievča vo vlaku, ale takí ľudia, čo moc knihy nečítajú si ju veľmi pochvaľujú, samozrejme, nemôžem všetkých hádzať do jedného vreca ale to isté sa mi stalo s Mníchom, ktorý predal svoje Ferrari..mala som moc veľké očakávania od tej knihy a nakoniec tam bolo to isté, čo už v 50tich iných motivačných knihách, len inými slovami a stále sa to točilo okolo tej istej veci, že som z knihy bola veľmi sklamaná a nechápala som, čo na nej ľudia vidia, ale to sú naozaj masové diela, preto som si zadovažila HP a kašľala som na recenzie ľudí, ktorí ju zniesli pod čiernu zem a nikdy nebudem túto voľbu ľutovať, pretože mne sa kniha veľmi páčila :) Niektorí ľudia podľa mňa čakali od knihy niečo nemožné, rada by som chcela vedieť, čo konkrétne si tam chceli prečítať, keď sa im to nepáčilo. Keďže išlo o scénar divadelnej hry, tak to malo samozrejme isté obmedzenia s ktorými sa musí rátať.
      Som za to, aby človek dal šancu aj knihe, ktorá je kritizovaná, lebo každý máme iný vkus. Sú to predsudky, rovnako ako sa odsudzuje čítanie povinných kníh v škole, niekedy tie diela nie sú zlé, len ide o to,že sú povinné a to nás neláka, ale na druhu stranu odrádza.

      Myslím, že každý milovník HP chce vedieť, čo sa nakoniec stane, takže verím, že aj ty dáš po istom čase šancu novému príbehu :)

      Odstrániť