18. 9. 2016

Návrat z temnoty (Liz Coleyová) | recenzia

Podrobnosti
Žáner: Psychologický román, Dievčenská beletria
Počet strán: 304
Väzba: pevná
Vydavateľstvo a rok vydania: Fortuna Libri, 2013

Anotácia
Mala trinásť rokov, keď sa stratila. Zmizla svojej rodine, priateľom, svetu. Keď sa náhle znovu objavila, zistila, že jej chýba obrovský kus seba samej. Šestnásťročná Angie Chapmanová sa po troch rokoch od svojho záhadného zmiznutia vracia domov. Z toho obdobia si nič nepamätá, akoby jej niekto vymazal všetky spomienky. Musí si poskladať príbeh o všetkých hrôzach, ktoré prežila, aby získala naspäť svoj život.
Môj názor
"Tri roky jej života sú zahalené tmou. Možno by bolo lepšie, keby to tak ostalo." Tieto dve úvodné vety, ktoré sa vyskytujú na obálke knihy zrejme upútali nejedného čitateľa, ktorý po knihe siahol a rozhodol sa ju čítať. Na knihu som narazila náhodou, ležala na sestrinej poličke a vyzeralo to tak, že ju ani celú nečítala (ako skoro všetky knihy, ktoré si kedy kúpila), tak som si povedala, že si ju na pár dní požičiam. Bez toho, aby som čítala recenzie na internete, som sa domnievala, že pôjde o nejaký fantasy príbeh, čo je asi môj najobľúbenejší žáner. Po pár stranách som zistila, vôbec nejde o fantasy, ale čítať som neprestala. 

Príbeh začína v letnom tábore, kde sa nachádza trinásťročná Angie a kde náhle zmizne. Nakoniec sa ocitá doma a nikto netuší, ani ona sama, čo sa za posledné tri roky stalo. Verte mi, túto knihu som hltala veľmi rýchlo. V každej kapitole sa odkrývalo niečo nové, bolo to strhujúce a prekvapivé, stále som bola v napätí, čo nové ešte príde. 


Angie ako hlavná postava bola jedna z najzaujímavejších, s akou som sa v knižných príbehoch doteraz stretla. Len málo príbehov opisuje jedného človeka s viacerými jeho alter egami, a tu v príbehu sa objavilo hneď niekoľko druhov "Angie", ktoré pomohli Angie prežiť hrôzostrašné chvíle jej mladého života. Napríklad alterego Skautka ako prvá napísala Angie do denníka odkaz o tom, ako to vyzeralo v príbytku, kde sa obe nachádzali počas posledných troch rokoch. Angie na odkrytie svojich spomienok navštívila psychologičku Dr. Lynn Grantovú, ktorá na nej mala praktizovať hypnózu. Neskôr sa zistilo, že Angie má disociatívnu poruchu identity. Prečo a ako k tomu prišla nebudem prezrádzať, všetko sa dozviete v príbehu. Určite by som knihu odporučila všetkým, čo sa zaujímajú o rôzne poruchy osobnosti, ale aj tým, ktorý túžia po strhujúcom a pútavom čítaní. Autorka na konci knihy uvádza, že sa nechala inšpirovať skutočnými príbehmi ľudí, ktorí poruchou trpia, čo vás po prečítaní príbehu iste nenechá chladnými. 

Klady
+ pútavá obálka knihy
+ strhujúci príbeh
+ napätie
+ neobvyklá téma

Zápory
- žiadne

Moje hodnotenie
Návrat z temnoty je jedna z tých kníh, ktorej obsah si budem dlho pamätať, pretože s podobnou tématikou som sa ešte nestretla a v tom prípade je pre mňa jedinečná v rámci tejto tématiky. Nie je to práve najšťastnejší príbeh mladého dievčaťa a nikomu by som nepriala, aby sa mu stalo to, čo prežila ona. Skôr by som chcela vyzdvihnúť jej odvahu a pochváliť autorku za skvelo napísanú knihu a preto knihu hodnotím najvyšším počtom bodov.


Čítali ste Návrat z temnoty? Ak áno, páčila sa vám? Ak nie, prečítali by ste si ju vďaka recenzií?

7 komentárov:

  1. o tejto knihe som doteraz nepočula, ale vďaka tvojej recenzii by som si ju asi prečítala, lebo ma to naozaj zaujalo :) a tiež ma celkom fascinujú poruchy osobnosti a knihy s takou tematikou :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite ju odporúčam, číta sa naozaj rýchlo :) Už mám v zálohe knihu o schizofrénií a isto na ňu napíšem aj recenziu, tak som zvedavá, či bude rovnako zaujímavá ako táto.

      Odstrániť
  2. Mňa by celko zaujímalo ako k tomu prišla. Kniha vyzerá neskutočne zaujímavo, rada po nej siahnem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už som počula o takýchto prípadoch ako to vzniká, ale čítať o tom, z toho som mala husiu kožu! :)

      Odstrániť
  3. Souhlasím, kniha je naprosto dokonalá. Já u ni skoro ani nedýchala a musím říci, že ukrývá nejedno tajemství :)
    Moc pěkný blog, ráda bych tě sledovala, ale nevidím nikde follow button :/
    Katy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Follow button nevediem, kto chce, sleduje ma aj bez neho :)

      Odstrániť
  4. znie to veľmi pútavo...píšem si to do zoznamu kníh, ktoré si mienim postupne pokupovať :D

    OdpovedaťOdstrániť