11. 8. 2016

Gogo chalan z internetu | recenzia

Podrobnosti
Žáner: Autobiografia, Vtipná príručka
Počet strán: 190
Väzba: brožovaná
Vydavateľstvo a rok vydania: Tatran, 2015

Anotácia
BAM, čaute, tu je GoGo! Tento pozdrav sa ozýva z desiatok videí na internete, ktoré si získali neuveriteľné množstvo fanúšikov. Ich autorom je GoGo, vlastným menom Daniel Štrauch, uletený, nebojácny a hlavne vtipný mladík z bratislavskej Petržalky, pre ktorého bola kariéra úspešného YouTubera životným snom. Za svojím cieľom sa mu darí úspešne kráčať – dnes mu patrí najsledovanejší slovenský kanál na YouTube, kde ho sleduje viac ako 1,1 milióna fanúšikov. GoGo patrí k hlavným „celebritám“ nastupujúcej generácie a je dôkazom toho, kam až to človek plný tvorivých síl môže dotiahnuť spomedzi štyroch stien svojej oranžovej detskej izby. Svoj príbeh zhrnul do pútavého rozprávania, v ktorom odhaľuje zákulisie svojej práce, úskalia, s ktorými sa musel vyrovnať, ale aj detaily z osobného života a ešte oveľa viac!
Môj názor
Ešte predtým, ako sa ku mne táto kniha dostala, som si myslela, že bude napísaná skôr pre detských fanúšikov a preto som po nej veľmi nepátrala. Jedného dňa, som na knihu natrafila celkom náhodou a rozhodla som sa ju prečítať. Nebudem sa tajiť tým, že Gogo je prvý youtuber, ktorého som sledovala a ktorý je do dnes jeden z tých mojich najobľúbenejších. Keďže som o trošku staršia ako Gogo, resp. rovesníčka, myslela som si, že ma kniha asi natoľko nezaujme, ale som rada, že som dostala šancu svoj postoj zmeniť.

Kniha obsahuje 12 kapitol, ktoré nesú názov ako napríklad Prvý zlom v kariére, Ako reagujú ľudia okolo vás alebo Udržať si vlastnú tvár. Hneď na začiatku sa nachádza Krátky Gogov slovník, v ktorom vysvetľuje pár jeho často používaných slov a fráz. Aj v texte sa našlo pár slangových výrazov ako ksicht, kecať a podobne, čím sa autor chcel priblížiť mladej generácií, našťastie neboli príliš otravné, ako sa to v niektorých knihách stáva. 

Čo sa týkalo tabuliek v knihe, ktoré sa nachádzali kdekoľvek pri texte, nevedela som zaujať jednoznačné stanovisko. Na jednej strane, veľmi sa mi páčili zaujímavosti, ktoré tam boli "vypichnuté", na druhej strane, niekedy sa tam opakovali pasáže z textu, ktoré si čitateľ už prečítal. Čítanie knihy bolo v tomto prípade veľmi chaotické, pretože som čítala text (ktorého myšlienka často končila až na ďalšej strane), následne prišla tabuľka a do toho sa na každej pravej strane knihy objavovala ilustrácia. Niekedy som si text musela čítať odznova, pretože som často zabúdala na to, čo som čítala pred ilustráciou a tabuľkou. Ilustrácie boli skvelé, občas sa tam vyskytol popis a názov rôznych Challengov, ktoré mnohí youtuberi natáčali, niekedy sa tam vyskytla možno dopísať odpoveď na Gogove vsuvky ako napríklad: "Napíš mená tvojich troch najobľúbenejších youtuberov". Páčilo sa mi, že nešlo len o klasickú autobiografiu, ale bolo znateľne cítiť, že tento mladý youtuber sa snaží v tvorbe podporovať aj nové nádejné talenty a prostredníctvom knihy im chce podať návod, ako na to. Opisoval aj svoju techniku, ktorú využíva na natáčanie videí od svetiel až po mikrofón a kameru. 

Snažila som sa prísť na to, čo sa mi na knihe nepáčilo, čo by som mohla uviesť ako negatívum. Nenapadlo mi nič podstatné. Chaotické čítanie sa dá vyriešiť, pravdepodobne som ale nebola sama v tomto postupe. Skrátka, každý fanúšik chce jeho knihu prečítať rýchlo a dozvedieť sa čo najviac. A to sa možno niektorým infochtivým fanúšikom nedostalo skrz tých 190-tich stranách (z toho každá druhá bola ilustrovaná). Ja si však myslím, že Daniel sa s knihou popasoval veľmi dobre, neodhalil viac ako musel, ku každému sa adekvátne vyjadril a ozrejmil niekoľko otázok, ktoré sa ho ľudia neustále dookola pýtajú. Uspokojil aj niektoré moje otázky a dozvedela som sa niečo viac zo sveta youtuberov. Predovšetkým to, že to nie je vôbec také ľahké, ako sa zdá. Nikdy som nikoho z ich YT scény nepodceňovala, ale teraz už viem, koľko námahy a času ich to stojí a aj to, že nie všetky plány vždy vyjdu tak, ako si ich naplánujeme.

Gogo mi vždy prišiel ako veľmi ľudský a prirodzený chalan so zmyslom pre humor a ukázalo sa to aj v knihe. Nie je to žiadny afektovaný a namyslený chalan, ktorého hlavným cieľom pri písaní knihy bol zárobok. A je to cítiť pri čítaní tejto knihy. Páči sa mi jeho reálny pohľad na prácu a budúcnosť a verím, že aj po youtuberskej ére bude žiť spokojne. 

Si fanúšik Goga? Tak určite vieš o tom, že mal pred GoGoManTV ešte iný YT kanál. Že nevieš? Tak si knihu určite prečítaj. Knihu odporúčam aj tým, ktorí nie sú takí veľkí fanúšikovia Goga, ale možno majú radi iných youtuberov a radi by sa dozvedeli, ako to v tom ich "svete" chodí. Srandujem, sú to rovnako obyčajní ľudia ako my, ktorí robia to, čo ich baví.

Moje hodnotenie
+ ilustrácie a zaujímavý obal
+ krátky Gogov slovník v úvode knihy
+ tabuľky so zaujímavostiami a popis challengov
+ slang
+ vtipné pasáže

- málo strán

6 komentárov:

  1. Už nech ju mám doma :) po tvojej recenzii sa až neviem dočkať a to som veru doteraz nemala ani tušenie, že by ma takto mohla zaujať :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to naozaj zaujalo, ale možno to bude tým, že Goga rada sledujem, možno ty budeš mať na to iný názor, v každom prípade som zvedavá, čo na knihu povieš :)

      Odstrániť
    2. Ako kniha bola fajn, páčilo sa mi to ako to písal, čítalo sami to veľmi ľahko (až na tie spomínané vsuvky, ktoré som ale potom už preskakovala), páčilo sa mi ako bola ilustrovaná, aj že každá druhá strana bola ilustrovaná :-D jedine tie posledné kapitoly ma už nejako extra nebavili, až potom ešte tá posledná.. Goga som sledovala, keď mi ho práce synovec raz ukazal, tak som si sem tam pozrela jeho videá, ale teraz ho už veľmi nesledujem, väčšinou tam má samé hry a také a to mňa nebaví. :-D radšej si pozriem Luckine video ako Gogove :-D

      Odstrániť
    3. Ani ja som v jeho začiatkoch nemala rada, keď točil herné série, ale práve uňho som začala pozerať Sims, lebo som ho sama aj hrávala a to ma bavilo ešte viac, ako keď som ho hrala sama :D Takže som prestala hrať hry a omnoho radšej si pozriem hernú sériu, najlepšie keď hrá hororovky, to som zvykla pozerať keď som bola v noci sama na byte a to som sa potom tak strašne bála ísť aj na záchod :D Aj Until Dawn bola super herná séria. Ja viem, už som dospelá a tieto veci sú asi skôr pre deti, ale mňa to baví, takže to sledujem, aj keď cez leto som si zvykla YT menej pozerať a viac sa venovať iným veciam :)

      Odstrániť
    4. Lucku pozerám tiež, ale trošku mi u nej vadí, že také videá vidím skoro na každom dievčenskom YT kanáli a je strašne ťažké vymyslieť niečo iné a nové, čo nenatočila každá druhá youtuberka.

      Odstrániť
  2. Túto knižku som ešte nečítala ale Goga mám veľmi rada, takže sa ku nej isto dostanem:)

    Letná giveaway na blogu!

    OdpovedaťOdstrániť