25. 7. 2016

Veronika sa rozhodla zomrieť (Paulo Coelho) | recenzia

Anotácia
Zdá sa, že Veronika má všetko, čo si môže mladé dievča želať. Chodí na večierky, stretáva sa s atraktívnymi mladými mužmi, a predsa nie je šťastná. Niečo jej chýba. A tak sa jedno ráno Veronika rozhodne zomrieť. Po neúspešnom pokuse o samovraždu sa ocitá v luxusnom sanatóriu pre duševne chorých a za niekoľko vypätých dní, ktoré jej lekári dávajú do konca života, s prekvapením v sebe objavuje nepoznané city: nenávisť, strach, zvedavosť, lásku- aj sexuálnu túžbu. Nové zážitky ju napokon privedú k poznaniu, že každá sekunda jej života je voľbou medzi životom a smrťou. Veronikin príbeh je o tých, ktorí nezodpovedajú predstavám o normálnych ľuďoch. Je o šialenstve, ľudskej zraniteľnosti a ľudských predsudkoch.

Môj názor
Siahla som po knihe na odporúčanie kamarátky a o to viac ma lákala, keď som sa dozvedela, že príbeh sa odohráva za múrmi psychiatrickej liečebne v Slovinsku. Ako študentka psychológie sa rada zaujímam o túto tematiku aj vo voľnom čase a páčilo sa mi, že sa v knihe opisovali rôzne liečebné metódy, ktoré sa kedysi využívali na psychiatrií a dnes by sa už nemali.

Veroniku by som opísala ako veľmi nevtieravú hlavnú postavu, ktorá vás určite zaujme. Možno vám na nej bude vadiť to, že aj napriek tomu, že mala všetko, čo by si viacerí z nás želali, nestačilo jej to k úplnému šťastiu. Našťastie to v jej prípade nevyznelo, že si to neváži alebo že je rozmaznaná. Chýbal jej zmysel života, ktorý by napĺňala, kvôli ktorému by žila. Na konci príbehu svoj zmysel života nakoniec vyriekne sama a nejednému čitateľovi sa vykotúľa slza. 
Veronika sa v liečebni zamiluje do jedného schizofrenika Eduarda, čo som aj dúfala, pretože tento príbeh bez nejakej romantickej zápletky by  bol neúplný, veľmi som si ho tam žiadala, aj keď to bolo také klišoidné a očakávané.
Musím sa priznať, že autorov (či skôr doktorov) zámer som odhadla už na začiatku, takže koniec pre mňa nebol úplne prekvapivý. Možno by som uvítala viac, keby sa príbeh skončil listom Mari (pacientka, ktorá sa rozhodla z liečebne odísť a zanechala priateľom pacientom list na rozlúčku), aby o osude Veroniky a Eduarda každý čitateľ rozmýšľal sám za seba. Našťastie ten môj koniec by vyzeral podobne ako ten, čo sa odohral v knihe. 

Moje hodnotenie
Toto je moja prvá kniha od Paula Coelha a asi aj preto nie som ešte tak veľmi skeptická a jeho príbehu o Veronike dávam plný počet bodov.


Čítali ste Veronika sa rozhodla zomrieť? Páčil sa vám príbeh alebo vás niečo odrádzalo? Koľko bodov by ste dali knihe vy?

Majte sa krásne.
Tina

3 komentáre:

  1. Veronika bola aj moja prvá kniha od Coelha, náhodou som ju našla u starkej na polici a zaujal ma obsah, tak že ju vyskúšam :) A musím povedať, že som ju ozaj veľmi rýchlo "zhltla", aj kvôli samotnému deju, ktorý bol odlišný od inej literatúry, čo som dovtedy čítala a sú v nej aj veľmi pekné myšlienky, ku ktorým sa stále rada vraciam.
    Dd Coelha som potom inak ešte čítala Alchimistu (tieto dve knihy sú podľa mňa jeho naj, stále váham, či je lepšia Veronika, alebo Alchimista...asi záleží aj od obdobia, ktoré práve mám :-), Bridu (tiež zaujímavá), Piatu horu a Na rieke Rio Piedra (tieto dve sú tiež fajn, ale viac zaujímavejšie mi prišli tie prvé 3).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, aj Alchymista mi leží práve na poličke, tiež som naň počula dobré ohlasy a odporúčania, takže do konca leta ju určite prečítam :) Ešte by som si chcela prečítať od neho 11 minút, ostatné som veľmi neregistrovala zatiaľ.

      Odstrániť
  2. Ako úprimne, ja Coelha moc nemusím - zdá sa mi ako taký lacný filozof, ktorý píše knihy plné "hlbokých" myšlienok pre všetkých. Ale ako, vzhľadom na to že zbožňujem historické romány pre babky, asi nemám čo iným kecať do čitateľského vkusu. 😃
    Každopádne, Coelha síce hejtím, ale strašne odporúčam toho Alchymistu, ten sa mu podaril. Pekné leto! :)))

    OdpovedaťOdstrániť