11. 7. 2016

Charlieho malé tajomstvá (Stephen Chboský) | recenzia

Podrobnosti
Žáner: Dobrodružný román, Beletria pre deti a mládež
Počet strán: 208
Väzba: brožovaná
Vydavateľstvo a rok vydania: Slovart, 2016


Anotácia
Charlieho malé tajomstvá sú o dospievaní. Charlieho listy sú oveľa intímnejšie ako denník, sú smutné aj veselé, tragické aj komické. Nevieme kde žije, ani komu píše listy, vieme však o svete, o ktorom píše. Príbeh opisuje prvé nástrahy pri dospievaní Charlieho, ako je prvé rande, rodinné drámy a priateľstvá, svet drog a sexu.
Môj názor
Charlie nie je typická literárna postava, akú by ste našli takmer v každej knihe pre tínedžerov. To je jeden z dôvodov, prečo je Charlie u viacerých čitateľov taký populárny. Nie je ako Holden z "Kto chytá v žite" (jedna z Charlieho obľúbených kníh), ale tiež je jedným z hrdinov, ktorý vás dostane. Hneď v úvodných stranách zistíte, že Charlie je citlivý chalan. NAOZAJ veľmi citlivý. V istých okamihoch pôsobil na svoj vek (15-16 rokov) príliš inteligentne, ale v istých momentoch bol až príliš detinsky. Napríklad, keď nechápal, čo sú to "problémy doma", alebo keď jeho úvahy vyzerali takto:
"Brat hovorí, že jeden z tých chalanov bude raz určite milionárom, ale že je sprostý ako tágo. To je asi dosť sprostý."

Príbeh je určený predovšetkým mladým čitateľom. Objavuje sa tu veľa Charlieho vtipných poznámok a komentárov. Kto nečítal knihu, možno videl film, ktorý je knihou inšpirovaný. Chbosky vo filme nechcel, aby hlavné postavy toľko fajčili, ako v knihe, preto aj Charlie vo filme na mňa pôsobil omnoho viac "slušne" ako v knihe. Bolo pre mňa veľkým prekvapením, ako rýchlo spoznal nových kamarátov na strednej škole. Myslím, že týmto čitateľ získal povzbudenie a nádej, že aj on si nájde na novej škole priateľov, aj keď je taký introvertný ako hlavná postava príbehu. Oslovili ma aj úvahy existenciálnych problémov:

"Neviem, či si sa už niekedy takto cítil. Že by si chcel spať tisíc rokov. Alebo jednoducho neexistovať. Alebo si neuvedomovať, že existuješ."

Moje hodnotenie:
Aj napriek tomu, že mi Charlie svojim neustálym plačom liezol na nervy, chytil ma za srdce. Ak ste knihu nečítali, určite odporúčam. Na konci príbehu vás čaká prekvapivé rozuzlenie, ktoré vám pomôže lepšie pochopiť, prečo sa hlavný hrdina takto správal.


Čítali ste knihu? Páčila sa vám? Podeľte sa sa o svoj názor do komentára :)

Majte sa krásne.
Tina

2 komentáre:

  1. túto knižku priam milujem!
    ako si spomínala, aj mne liezol dosť na nervy ako neustále plakal, no potom rozplakal aj mňa a úplne som sa do neho vžila.. skvelá knižka.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si žiaľ na svoje "poprvé" s Charliem nepamätám, musela som ju čítať dávnejšie a keď som pred pár mesiacmi videla film už ma tá kniha až tak nedojala :D

      Odstrániť